elektromos vezetékek cseréje
+3630 400 27 18

ELEKTROMOS VEZETÉKEK CSERÉJE, ÁTHÚZÁSA

Mi az elektromos hálózat, mikor van szükség a cserére? 

Elektromos hálózatnak nevezzük a villanyvezetékek összességét – ezek biztosítják otthonunk áramellátását. A villanyvezetékek cseréje okos döntés, főleg akkor, ha a ház vagy a lakás a 70-es, 80-as évek előtt épült. Az elektromos vezetékek cseréjével biztosabb és biztonságosabb áramellátást tudunk elérni. A villanyvezetékek áthúzása komoly villanyszerelői szakértelmet kívánó feladat – a kivitelezés részleteiről alább tájékozódhat. 

érdemes újrahúzni a régi villanyvezetékeket!

Mikor érdemes villanyszerelőt hívnom a villanyvezeték/elektromos vezeték cseréje, korszerűsítése miatt?

Az elektromos vezetékek kiépítése (azaz az áram bevezetése) elengedhetetlen az újonnan épülő lakások/családi házak esetében. Más a helyzet azonban azoknál az ingatlanoknál, amelyeknél már régi az elektromos hálózat. Ez főleg a régebbi lakásokra, családi házakra igaz – az újépítésű lakások/házak esetében egyszerűbb dolgunk van, hiszen ott általában már eleve korunk elvárásának megfelelő elektromos hálózat került kiépítésre – persze, elektromos fennakadások ezesetben is előfordulhatnak (pl.: zárlat, szikrázik a konnektor, lecsapódik az áram).

A 90-es évek előtt épült házak, lakások esetében mindenképpen szükség van az elektromos vezetékek újrahúzására, cseréjére, hiszen napjainkban nemcsak a mi villamosenergia-igényünk magasabb, mint anno, hanem a háztartásban fellelhető gépek is „több áramot” igényelnek – legyen szó elektromos sütőről, elektromos főzőlapról, nagyteljesítményű porszívóról, mosógépről, mosogatógépről vagy egy elektromos autóról, ami a garázsban kiépített elektromos töltőpontról „tankol”.  Fontos tényező az is, hogy a 70-es évek előtt az alumínium vezetékeket sokszor védőcső és védőföldelés nélkül húzták be.

Villanyszerelőként azt tanácsoljuk, hogy a 30 évnél idősebb házak, lakások esetében mindenképpen cseréljük az elektromos vezetéket, mert az elavult villanyvezeték akár életveszélyes is lehet! Szintén javasolt az olyan elektromos hálózat felújítása, újravezetékezése, ahol a régi alumínium vezetékeket helyenként rézvezetékkel javították, pótolták. Az alumínium és a réz vezeték nem megfelelő összekötése oxidációhoz vezet, ami akár elektromos tüzet okozhat.

 

Látható jelek arra, hogy cserélni kell az elektromos vezetékeket

Az elektromos vezetékek cseréje erősen indokolt, ha az ingatlanban régi alumíniumvezetékek vezetik az áramot. A villanyvezetékek élettartama nagyjából 30 év, de hamarabb is szükség lehet az újravezetékezésre.

Az elektromos vezetékeket mindenképpen cserélni kell, ha az alábbiakat tapasztaljuk, hiszen ezek a „tünetek” akár lakástüzet is okozhatnak:

 • gyakran lecsapódik az áram, leverődik a biztosíték (gyakori a kismegszakító-leoldás).
 • szikrázik, ég a konnektor (ebben az esetben a villanyszerelő kiérkezéséig ne használjuk a konnektort/dugaljat!)
 • A falon „átlátszik” a vezeték nyomvonala (sárgás, fakó foltok a vezeték nyomvonalán)
 • Szikrázás – régen összecsavarással rögzítették a kötéseket, ma már wago-val (kábelösszekötővel) végezzük ezt a villanyszerelői feladatot, ami jóval biztonságosabb és tartósabb megoldás az elektromos vezetékek modernkori összekötésére.

 

EZÉRT kell lecserélni az alumínium vezetékeket

A régi alumínium vezetékeket nem a ma emberének tervezték: a megnövekedett villamosenergia igény miatt jelentősen csökken az élettartamuk, megkeményednek és emiatt megrepedhetnek, eltörhetnek. Az alumínium vezetékek az idő múlásával ridegebbé és törékenyebbé válnak, így a megfelelő sorkapoccsal kialakított kötést is rendszeresen ellenőrizni kellene. Az alumínium vezeték repedése teljesítménycsökkenéshez vezethet, a felületi ellenállása csökkenhet, ami felmelegedést okoz. Az alumínium vezeték túlmelegedése elektromos zárlatot, sőt tüzet is okozhat. Az alumínium vezeték cseréjét bízzuk villanyszerelőre!

   

  ÍGY TÖRTÉNIK A VILLANYVEZETÉKEK CSERÉJE, ÁTHÚZÁSA

  A villanyvezeték cseréje minden esetben egy teljes körű villanyszerelői felméréssel indul, hiszen pontosan látni kell az aktuális elektromos állapotot. Nincs két egyforma lakás és ház (villanyszerelői szemmel nézve).

  A helyszíni szemlén nemcsak a vezetékek és a kábelek elhelyezkedését vesszük figyelembe (falon belül, azaz falba süllyesztve vagy falon kívül – ez főleg panellakásokban jellemző, mivel a betont kivésni nem igazán érdemes – megy az elektromos vezeték).

  A felmérés során pontosan meghatározzuk, hogy mennyi elektromos vezetékre/kábelre van szükség, hol vannak az elektromos kiállások, mekkora átmérőjű vezetékekre van szükség, etc.

   

  mi a különbség a falba süllyesztett és a falon kívüli elektromos vezeték között? 

  A falba süllyesztett védőcsőbe történő vezetékbehúzás leginkább a téglaépítésű lakásoknál, házaknál jellemző – panelnél ez a megoldás nem igazán javasolt, mert nagyon mély hornyot kell kreálni hozzá. A falba süllyesztés másik, legesztétikusabb módja a vezetékek, kábelek bevésése – ennek köszönhetően a villanyvezeték abszolút láthatatlan marad, hiszen a falon belül „végzi a dolgát”.

   A falon kívül futó villanyvezeték nem éppen elegáns, de az esztétikum növelhető, ha megfelelő kábelcsatornát használunk – ezzel a megoldással leginkább panellakásokban találkozhatunk. A falon kívüli vezetéknek azonban több előnye is van: nem kell vésni, tehát nincs szükség utólagos festésre, glettelésre, horonytakarásra. Meghibásodás esetén nem kell falat bontani, hiszen az elektromos vezetékhez a villanyszerelő egyszerűen hozzáférhet.

  GYAKORI KÉRDÉSEK – A VILLANYOSZTAG VÁLASZOL

  Mennyi időt vesz igénybe a villanyvezetékek cseréje?

  Az elektromos vezetékek cseréje az ingatlan méretétől és a kivitelezés módjától függ (pl.: kell-e vésni/marni, könnyen hozzá lehet-e férni az elektromos vezetékez). Figyelembe kell vennünk az elektromos kiállások számát is.

  Mennyibe kerül a villanyvezetékek cseréje, áthúzása?

  Mint ahogy azt már az imént is írtuk: nincs két egyforma családi ház vagy lakás. Éppen emiatt a vezetékcsere árát sok apró tényező befolyásolja.

  Miért van szükség villanyszerelőre a villanyvezeték cseréjéhez?

  Az áram nem gyerekjáték, hiszen életveszélyes is lehet. Éppen ezért erősen javasoljuk, hogy minden villanyszerelési munkát, így sok más mellett a villanyvezetékek cseréjét is bízza szakképzett, megfelelő végzettséggel rendelkező villanyszerelőre! Ne próbálkozzunk házilag megoldani a vezetékcserét, mert komoly gépekre és szaktudásra van szükség ahhoz, hogy biztonságos és megbízható elektromos hálózat gondoskodjon otthonunk villamosenergia ellátásáról.

  Az elektromos hálózat cseréjére is igénybe vehető az Otthonteremtési támogatás?

  BÍZZA A VILLANYOSZTAGRA AZ ELEKTROMOS VEZETÉKEK CSERÉJÉT! 🙂

  kapcsolat

  e-Mail

  kontakt@villanyosztag.hu

  KISZÁLLÁSI TERÜLETEK

  Budapest és környéke (vidéki régiók megbeszélés szerint)

  AZONNALI ÜZENETKÜLDÉS

  11 + 5 =

  ELérhetőek vagyunk:

  hétköznapokon

  08.00 -20.00

  SZOMBAT

  10.00 - 18.00

  vasárnap

  10.00 - 18.00

  Kövessen minket közösségi oldalainkon is!
  Kövessen minket közösségi oldalainkon is!